luni, 16 noiembrie 2015

Serviciile de informații franceze, prinse din nou pe picior greșit

Opoziția de dreapta și-a înăsprit tonul luni față de executiv cerându-i să ia măsuri ferme față de consecințele greșelilor scoase la iveală de noile atentate de la Paris și Saint-Denis, soldate cu 129 de morți, relatează Reuters, citat de media franceze.


Premierul Manuel Valls a asigurat luni că guvernul nu va respinge pe loc 'nicio reflecție, niciun mijloc pentru a-i proteja pe francezi'. 'Nu vom da deoparte nicio soluție', a declarat el pentru RTL. 

Francois Hollande a anunțat, la rândul său, în fața camerelor reunite ale Parlamentului, o înăsprire a legislației și crearea de locuri de muncă în poliție, jandarmerie, administrație penitenciară și serviciile vamale, precum și o reformă a Constituției pentru a lupta împotriva terorismului. 

Sebastien Pietrasanta, raportor socialist asupra legii antiteroriste, admite că trebuie fără îndoială de luate măsuri chiar dacă 'riscul zero nu există'. 

'Nu putem spune, după ce s-a petrecut în urmă cu trei zile, că totul este perfect în cea mai bună dintre lumi', a declarat el pentru Reuters. 

La fel ca în cazul autorului atentatelor de la Toulouse din 2012, Mohamed Merah, sau în cazul fraților Kouachi, autorii atentatelor de la Charlie Hebdo, precum și al lui Amedy Coulibaly, care a ucis patru persoane într-un supermarket evreiesc în ianuarie, atentatele sinucigașe de vineri repun în discuție problema urmăririi persoanelor radicalizate. 

'În 13 ianuarie, în Adunarea Națională, se vorbise despre deficiențe', a declarat luni șeful grupului parlamentar al Republicanilor, Christian Jacob. 'Zece luni mai târziu, aceste deficiențe nu au dispărut', a constatat el. 

Unul dintre atacatorii de la Bataclan, Samy Amimour, 28 de ani, născut la Paris și originar din Drancy, fusese acuzat în 12 octombrie 2012 pentru asociere la răufăcători teroriști, după un proiect eșuat de a pleca spre Yemen, și plasat sub control judiciar. Dar el nu-și mai respecta controlul judiciar din 2013 și era obiectul unui mandat de arestare internațional. Parisul crede că el s-a dus în Siria în acea perioadă, afirmă o sursă apropiată dosarului. 

'Un om care dispare de sub radar în materie de terorism nu este de înțeles', a declarat Sebastien Pietrasanta, subliniind în același timp că este imposibil de știut dacă serviciile au clacat în acest caz precis. 

Jean-Christophe Lagarde, primarul UDI centrist din Drancy (Seine-Saint-Denis), s-a întrebat cum a putut fi lăsat să plece Samy Amimour în Siria împreună cu alți doi locuitori din orașul său, deși 'erau identificați' ca suspecți. 'Eu nu incriminez poliția. Dar trebuie analizat în colectiv modul în care acest tip de situație s-a putut produce', a declarat el presei. 

O altă aparentă disfuncționalitate, Turcia afirmă că a alertat Franța în două rânduri, în decembrie 2014 și în iunie 2015, cu privire la Ismaël Omar Mostefai, unul dintre autorii atacului de la Bataclan. 

Or, Ankara nu a primit niciun fel de cerere de informații din Franța asupra acestui suspect decât după atentatele de vineri, a precizat un înalt responsabil al guvernului turc. În vârstă de 29 de ani și originar din Courcouronnes (Essonne), Ismaël Omar Mostefai a fost identificat după amprenta unuia dintre degetele sale găsită după explozia centurii sale explozive. 

Sindicate din poliție, ca Sindicatul Cadrelor din Securitatea Internă (SCSI), nu își ascund iritarea în fața 'veșnicelor dezbateri' despre lacunele serviciilor de informații. 'Nicio țară nu poate evita astfel de tragedii. Statul Israel cu o armată superechipată, un serviciu militar obligatoriu de trei ani, cu servicii de informații printre cele mai puternice și eficiente din lume, este victima unor atacuri teroriste în fiecare zi', se spune într-un comunicat. 

'Suntem într-o situație în care serviciile sunt depășite. Ele se așteptau la un eveniment, dar nu știau unde. Trebuie să ținem seama, de asemenea, de tensiunea sub care sunt acestea', a declarat Nathalie Goulet, președinta UDI a Comisiei din Senat care anchetează organizarea și modalitățile de luptă împotriva rețelelor jihadiste. 'Toate măsurile anunțate, legile din ce în ce mai represive, nu servesc la absolut nimic dacă în spatele lor nu există mijloace în oameni și materiale', a adăugat ea.

sursa: AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci) 

Dacian Cioloș - prim-ministru desemnat (fișă biografică)

A absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obținând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ''Sisteme de producție și dezvoltare rurală'', în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franța). A participat la cursurile de agricultură și comerț, organizate de Institutul Băncii Mondiale și de Universitatea Roma III (oct. 2005).

Între anii 1996-2006, a urmat studii de masterat și de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franța).
A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă și rurală în județul Argeș (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurală — și responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în județul Argeș (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegației Comisiei Europene în România (2002-2003).
A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.
În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloș a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
A fost numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deținând această funcție până la 22 decembrie 2008.
Nu face parte din niciun partid politic.
A condus Comisia Prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009-2010).
Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.
La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiți membri ai Comisiei Europene în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene la soluționarea acestei provocări globale.
sursa: AGERPRES/(Horia Plugaru, Irina Andreea Cristea, editor: Andreea Onogea)

Trei pisici au reușit să treacă de filtrele de securitate la summit-ul G20

Trei pisici au reușit să treacă de filtrele de securitate, luni, la summit-ul G20 și să se plimbe nestingherite pe podium, înainte de apariția liderilor mondiali, relatează DPA.



Inițial, două pisici s-au plimbat pe scenă, străbătând-o de la dreapta la stânga, iar una s-a oprit pentru a mirosi un strat de flori plasat la baza steagurilor țărilor participante. O a treia felină le-a urmat.

Cele trei pisici au fost suprinse pe camere de către echipele care așteptau sosirea șefilor de stat și de guvern la acest summit important, axat pe economie, politică și combaterea terorismului.

Turcia — amintește DPA — este cunoscută pentru numeroasele sale pisici vagaboande, de multe ori îngrijite bine de către localnici.



sursa; AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)
acumulator-shop.ro

99% dintre amenințările informatice care vizează terminalele mobile țintesc sistemul de operare Android

Patru din cinci terminale mobile active pe piață rulează pe Android, iar 99% dintre amenințările informatice care vizează terminalele mobile țintesc acest sistem de operare, arată o analiză a specialiștilor din domeniu, dezbătută, luni, în cadrul unui workshop organizat de către Centrul pentru Studii de Justiție și Securitate /CJS/, în parteneriat cu Bitdefender și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică /CERT-RO/.
telefon-rezistent.ro

Potrivit specialiștilor, amenințări informatice, precum AndroRAT și Dendroid, permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanță fără ca posesorii terminalelor să cunoască acest lucru, permițând desfășurarea de operațiuni ca trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau inițierea de apeluri. În general, acestea se instalează prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicații disponibile în piață, procurate în special din magazine neoficiale.

O analiză asupra amenințărilor referitoare la terminale mobile arată că patru din cinci terminale mobile active în piață rulează pe Android, iar 99% dintre amenințările informatice care vizează mobile țintesc acest sistem de operare.




La nivel general, cel puțin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piață în anul precedent, în creștere cu 24% față de anul 2013. Circa 60% dintre amenințări țintesc companii mici și mijlocii, pe fondul unei alocări reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatică.

acumulator-shop.ro

Reprezentanții CJS, în parteneriat cu Bitdefender și CERT-RO, au organizat, luni, un workshop destinat acumulării de cunoștințe legate de amenințările informatice care vizează terminale mobile, unde au participat reprezentanți ai Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
telefon-rezistent.ro
Centrul pentru studii de Justiție și Securitate este o organizație neguvernamentală non-profit al cărei scop este de a facilita dialogul informat, cooperarea internațională și schimbul de experiență în cadrul comunității de experți în domeniile justiției și securității din Europa, acționând ca o interfață între instituții publice, societatea civilă și decidenți.

Bitdefender, producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate informatică atestate pe plan internațional, protejează datele digitale ale aproximativ 500 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.

sursa; AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi)





StoreFashion.ro

Dosar penal în cazul tinerei din Suceava care a murit după ce părinții au refuzat transfuzia de sânge

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de omor, în cazul tinerei care a decedat la spital, după ce părinții acesteia au refuzat efectuarea unei transfuzii de sânge din motive religioase.


Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu ca urmare a apariției în presa locală a unui articol intitulat "Tânăra pentru care părinții au refuzat transfuzia de sânge a murit aseară în spitalul din Suceava", publicat în cotidianul "Monitorul de Suceava".

Astfel, pe rolul parchetului s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la infracțiunea de omor, în legătură cu împrejurările în care o tânără dintr-o comună suceveană a suferit în data de 5 noiembrie un accident de circulație, fiind apoi internată în Spitalul Județean Suceava.

Brand Circus

Fata nu a putut fi operată de medici deoarece familia nu a fost de acord cu transfuzia de sânge și, în urma complicațiilor medicale și a stării critice, a survenit decesul acesteia.

Presa locală a relatat că familia fetei nu s-a opus intervenției chirurgicale, ci doar transfuziei de sânge, invocând motive religioase, părinții fiind Martori ai lui Iehova.

Medicii de la Spitalul Județean Suceava au căutat soluții din punct de vedere juridic pentru a trece peste refuzul părinților, însă fata a decedat chiar în momentul în care o comisie de arbitraj din spital analiza situația creată.

Și Avocatul Poporului a dispus o anchetă în acest caz, având suspiciuni privind încălcarea art. 22 și art. 34 din Constituție, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

De asemenea, sunt analizate dispozițiile art. 15 și art. 17 alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că ''în cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate".

sursa: AGERPRES/ (AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)


Cupio.ro

OPEC vinde petrolul pentru mai puțin de 40 de dolari per baril

Prețul zilnic al așa-numitului "Opec basket price", un indicator de referință calculat pe baza prețului petrolului vândut de cele 12 state membre ale OPEC, a coborât vineri până la 39,21 dolari per baril, potrivit datelor comunicate de secretariatul general al OPEC. Prețul din "Opec basket price" este în mod normal sub cotațiile futures la țiței în condițiile în care unele state membre OPEC produc un petrol cu un conținut mai mare de sulf și care este mai puțin profitabil de rafinat.

Prețul mediu pentru petrolul brut vândut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a scăzut pentru prima dată după 2009 sub pragul de 40 de dolari per baril, o dovadă a costurilor financiare ale strategiei cartelului de a-și apăra cota de piață, transmite Bloomberg.




Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puțin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor prin pomparea unei cantități record de țiței în pofida scăderii prețurilor.
modlet.ro
'Prețurile scăzute la petrol nu sunt o problemă doar pentru producătorii cu costuri ridicate. Ele creează și un mediu fiscal dificil pentru statele OPEC', susține Olivier Jakob, director la firma de consultanță Petromatrix GmbH.

Directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, estima săptămâna trecută că pe baza prețurilor actuale la țiței veniturile anuale ale OPEC ar putea fi reduse până la 550 miliarde de dolari, de la o medie de 1.000 de miliarde de dolari în fiecare din ultimii cinci ani. Chiar și Arabia Saudită, cel mai important membru al OPEC, ar putea înregistra în acest an un deficit bugetar care potrivit Fondului Monetar Internațional va trece de 20% din PIB.

Cu toate acestea, IEA estimează că prețurile scăzute la petrol vor mai dura câțiva ani, urmând să revină treptat până la 80 de dolari pe baril abia în 2020.

Miniștrii Petrolului din statele OPEC urmează să revizuiască politica grupului a următoarea lor reuniune programată a avea loc la începutul lunii decembrie.

sursa; AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor:Nicoleta Gherasi)

CadouriDeTop.ro ZorileStore DeClub.ro