luni, 30 noiembrie 2015

Bugetarii au nevoie de salarii decente



Bugetarii au nevoie de salarii decente, pentru că este nevoie de servicii publice de calitate, a declarat luni președintele PSD, Liviu Dragnea, după o întrevedere cu reprezentanți ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război.
"Declarațiile belicoase la televizor nu fac bine nimănui, despre legea salarizării bugetare este bine să își dea cineva cu părerea când o vede. Trebuie să vorbim despre faptul că toți bugetarii din România au nevoie de salarii decente, pentru că toată țara sau societățile comerciale, oamenii, cetățenii au nevoie de servicii publice de calitate, or dacă vrei să ceri calitate și eficiență de la un sistem administrativ trebuie să fie plătit bine. Dacă vrei să speri că lupta anticorupție va avea rezultate notabile trebuie ca cei care lucrează în slujba statului să aibă salarii decente, deci mai multă rezervă când se fac aceste declarații", a spus Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști referitor la faptul că liberalii, prin vocea copreședintei PNL Alina Gorghiu, spuneau că nu sunt de acord cu Legea salarizării bugetare ce fusese lăsată de Guvernul Ponta
Potrivit liderului PSD, "toate măsurile bune pentru milioane de români" vor avea resurse financiare în buget.
"Eu zic că este bine să fim atenți și cred că Guvernul a înțeles și, din discuțiile pe care le-am avut cu prim-ministrul Cioloș, toate măsurile bune pentru milioane de români vor avea resurse financiare în buget atât în ceea ce privește măririle de salarii, celelalte măsuri economice și eu zic să fim mult mai cumpătați, mult mai puțin războinici la televizor și să ne așezăm mult mai atent și să construim pentru această țară, pentru România; românii au nevoie de construcție", a adăugat Dragnea.
AGERPRES / (A — autor: Iulia Carciog, editor: Diana Dumitru)

Noile baterii cu sodiu ar putea să le înlocuiască pe cele cu litiu

Cercetătorii francezi au anunțat vineri că au pus la punct un nou tip de baterii cu sodiu, care ar putea fi o alternativă la bateriile cu cu litiu și ar permite stocarea de energii regenerabile, relatează AFP.
Litiul este utilizat în prezent pentru bateriile dispozitivelor electronice portabile, tablete, laptopuri și la automobilele electrice.
Dar resursele de litiu sunt foarte localizate pe Terra, contrar sodiului, de mii de ori mai abundent și cae ar presupune un cost mult mai redus.
Funcționarea acestui nou prototip, pus la punct de cercetători de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) și de Centrul de cercetări de energii regenerabile (CEA), se inspiră din cel al bateriilor litiu-ion.
Ionii de sodiu tranzitează de la un electrod la altul într-un mediu lichid. Prototipul are același format cu cel al bateriilor litiu-ion comercializat în prezent (un cilindru cu un diametru de 1,8 cm cu o înălțime de 6,5 cm).
Cantitatea de electricitate pe care o pot stoca ajunge la 90Wh/kg, o cifră comparabilă cu cea a bateriilor litiu-ion, precizează CNRS. Sunt posibile 2.000 de cicluri de încărcare și descărcare fără a pierde din performanță.
Această baterie este capabilă să se încarce foarte rapid și de a restitui energia la fel de repede. Prototipul fiind finalizat, următoarea etapă este de a optimiza și a fiabiliza procedurile în vedere unei viitoare dezoltării industriale.
AGERPRES/(AS — editor: Mihaela Nicolaescu)

Flori și lacrimi, pentru victimele din Colectiv, la o lună de la tragedie



Zeci de persoane, în mare parte aparținători și cunoștințe ai celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți în incendiul din clubul Colectiv, au venit luni la locul tragediei, la o lună după cele întâmplate, pentru a aduce flori, a aprinde o candelă și a spune o rugăciune în memoria celor 60 de persoane care au murit.

O bătrână, ținând o candelă în mână, spune cu vocea înecată de lacrimi, în timp ce pășește cu băgare de seamă pe asfaltul, cu urme de ceară închegată: "Nici nu pot să calc pe aici".

"A trebuit să se întâmple așa ceva ca să putem să învățăm. (...) În afară de faptul că s-a schimbat Guvernul, nu știu ce s-a schimbat. Au mai închis și localurile care sunt la parterul blocurilor cu bulină. Suferim toți, toată lumea vine aici. Dar pentru familie e cel mai greu, să nu-l avem printre noi. Băiat tânăr, care avea tot viitorul în față", spune o altă femeie plângând.

A venit, de asemenea, familia Mariei Ion, femeia de serviciu care și-a pierdut viața în noaptea incendiului. Cei cinci copii, sora și fratele femeii au adus o fotografie pe care o așează pe un altar improvizat, chiar la intrarea în clădire, pe o cutie metalică, alături de zeci de alte fotografii și icoane. Aprind o candelă și păstrează câteva momente de reculegere. Ion Florin, fratele femeii, spune că sora lui mai mare i-a luat sub tutela ei pe toți cei cinci copii ai Mariei Ion. Adaugă că deși au primit multe ajutoare, constând în haine, alimente și chiar bani, copiii ar avea mare nevoie de o locuință, deoarece în acest moment locuiesc cu chirie.

"E foarte greu, pentru că nu are o casă. Decedata avea dosarul depus la Primăria Sectorului 2, de zece ani de zile — pentru că noi am fost evacuați din casă — și nu i s-a dat nicio locuință. Stătea cu chirie. Iar acum, când a venit primarul interimar al Capitalei, i s-a promis un apartament, care era în comuna Roșu, unde nu erau utilități, nu era nimic. Foarte departe. (Sora mea mai mare, n.r.) l-a refuzat, deoarece copiii trebuiau să meargă la școală. Sora mea e îngropată la cimitirul Izvor și nu ar mai fi putut să ajungă acolo. Ni s-a promis că se caută o casă la curte în sectorul 2. Așteptăm să vedem ce facem, pentru că e foarte greu să stai cu chirie, mai ales pentru o familie numeroasă. Așteptăm să vedem dacă primăriile de sector se țin de cuvânt", adaugă el.

Sandu "Coșaru" spune că a pierdut nouă prieteni în incendiul din 30 octombrie. A venit pentru a aprinde o lumânare și a adus peria de coșar cu el, în memoria celor pe care i-a cunoscut. "Toți mă iubeau, eram coșarul lor. Când mă vedeau, beam o bere. Normal că am venit. Poți să uiți oamenii? (...) Erau niște băieți minunați, le plăcea muzica rock, cum îmi place și mie de altfel. Ne întâlneam în Iron City, în Centrul istoric, dar ei mai veneau și pe aici. În seara fatidică eram și eu invitat și nu am putut să vin. În memoria lor, am venit acum să aprind lumânare. Altceva ce să mai fac?", spune el, plin de amărăciune.

Adaugă că singura speranță a țării sunt tinerii, care ar trebui să facă o schimbare adevărată. "Clubul ăsta nu trebuia efectiv să funcționeze. Aici a fost o fabrică de încălțăminte. Pereții erau impregnați cu prenadez, cu alte substanțe. Trebuiau degresați înainte. De ce s-a întâmplat nenorocirea? Substanțele alea au fost impregnate timp de 50 de ani în pereți. Nu trebuiau degresate?". întreabă el.

O altă femeie spune că a venit pentru a aprinde o lumânare, deoarece în noaptea incendiului, când era de serviciu la un local din apropiere, a asistat la tragedie.

"Am văzut că ieșea multă lume, oameni arși, erau ambulanțe. Îți era și frică să te uiți. (...) Am avut multe cunoștințe care veneau aici, una dintre ele nu a putut să vină în noaptea aceea, deoarece a fost la o aniversare", mai spune ea.

Cristina Hurdubaia, reprezentant al grupului #ÎmpreunăRezistăm, a declarat că în fiecare lună, pe data de 30, victimele incendiului vor fi comemorate.

"La o lună de la tragedia din clubul Colectiv, am considerat că este normal să venim aici și să plângem cei 60 de oameni frumoși care au plecat dintre noi, atât de repede. Tot noi, cei de la #ÎmpreunăRezistăm, am decis ca în fiecare lună, pe data de 30, să venim aici. Cine vrea să vină cu noi este binevenit: să aducem flori, să aprindem lumânări și să îi comemorăm lună de lună, pentru că noi considerăm că nu trebuie să uităm că ei au fost cei sacrificați, practic, pentru ca noi și generațiile viitoare să puteam avea o viață mai bună", a mai spus Hurdubaia.

AGERPRES / (A — autor: Irinela Vișan, editor: Marius Frățilă) 

Sinéad O'Connor a anunțat pe Facebook că vrea să se sinucidă



Cântăreața irlandeză Sinéad O'Connor a încercat se pare să își pună capăt zilelor duminică, potrivit unui mesaj pe pagina sa de Facebook unde ea a scris că a luat o "supradoză" de droguri sau de medicamente, relatează AFP.
Sursa foto: Sinead O'Connor a real life — a real career / Facebook
Într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată pentru moment, cântăreața și-a exprimat durerea că nu mai poate avea legături cu familia sa, din cauza unui "oribil lanț de trădări".
"Am luat o supradoză", mai scrie în mesaj, fără a fi precizat dacă este vorba despre droguri sau medicamente.
"Nu există alt mod de a obține respect. Nu sunt la mine acasă, sunt într-un hotel, undeva în Irlanda, sub un alt nume (...) Dacă nu aș fi publicat asta, copiii mei și familia nici nu ar fi știut. Aș putea fi moartă de mai multe săptămâni fără ca ei să știe", mai este scris în mesaj.
Firma de relații publice care a reprezintă pe Sinéad O'Connor nu a putut fi contactată în cursul serii.
Un purtător de cuvânt al poliției irlandeze a afirmat că nu face declarații despre "persoane particulare".
Potrivit unei surse din rândul poliției irlandeze, cântăreața a fost "localizată în condiții de siguranță".
Ea primește îngrijiri medicale, potrivit mass-media.
Mai devreme în cursul anului, Sinéad O'Connor și-a anulat toate concertele din cauză că fiul său suferă de "probleme de sănătate care îi pun viața în pericol".
În luna august, ea a fost supusă unei histerectomii (operație de îndepărtare a uterului) pe care a relatat-o pe rețelele sociale.
Sâmbătă, pe Facebook, Sinéad O'Connor a afirmat că a încheiat legăturile cu industria muzicală: "Muzica s-a încheiat pentru mine. Muzica a făcut asta. M-a făcut invizibilă chiar și pentru copii mei. Mi-a ucis sufletul. Nu mă voi întoarce niciodată la muzică".
Artista, în vârstă de 48 de ani, este cunoscută pentru puternicele luări de poziție în favoarea drepturilor femeii sau contra agresiunilor sexuale în rândul bisericii catolice din Irlanda. De asemenea, ea a discutat public despre lupta sa împotriva depresiunii.
Sinéad O'Connor a fost salutată de critică de la primul său album, "The Lion and the Cobra" (1987), și a ajuns la statutul de vedetă internațională cu piesa "Nothing Compares 2 U, scrisă de Prince.
În martie 2015, ea a explicat că nu mai cântă piesa pentru că nu mai reușește să pună emoție în interpretarea acesteia.
AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)