luni, 23 noiembrie 2015

Actorul Charlie Sheen a recunoscut public că este seropozitiv

Actorul Charlie Sheen, care a făcut carieră în rolul din comedia 'Doi bărbați și jumătate' ('Two and A Half Man'), a recunoscut marți că este seropozitiv, scrie agenția Reuters.

Sheen, 50 de ani, a declarat la emisiunea 'Today' de la postul NBC că a fost diagnosticat seropozitiv în urmă cu patru ani.
'Recunosc aici că sunt seropozitiv', a declarat Charlie Sheen.
Sheen, care a divorțat de trei ori, a jucat timp de opt ani rolul din comedia 'Doi bărbați și jumătate', în 2011 a fost concediat de producători pentru comportament violent, petreceri cu prostituate și pentru acuzațiile de agresiune la adresa uneia dintre fostele sale soții.
Potrivit unui portal dedicat vedetelor, Access Hollywood, fosta soție a lui Sheen Denise Richards, cu care are două fete, știa de mult timp că actorul este seropozitiv. Potrivit site-ului, actorul ar fi contractat virusul după divorțul cuplului în 2006.
AGERPRES/(AS-autor: Liviu Tatu, editor: Mariana Ionescu)

Vremea se răcește în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni; la munte va ninge consistent

Valorile termice prognozate de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni vor fi din ce în ce mai scăzute, ajungând la medii maxime de cel mult 9 grade Celsius, în timp ce la munte, la altitudini de 1.400 de metri, se va instala deja iarna, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 23 noiembrie - 6 decembrie 2015.



În Banat, în cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice în ultima decadă de noiembrie și la începutul lunii decembrie, dar vor fi și zile cu vreme mai rece decât normal.

Astfel, în medie, vor fi maxime termice de 5 — 9 grade și minime între zero și 4 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile în perioadele 25 — 26 și 28 — 29 noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantități de apă mai însemnate, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

În Crișana, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel că se vor înregistra medii ale maximelor de 4 — 7 grade și ale minimelor între zero și 4 grade. Vor fi și perioade, cel mai probabil în datele de 25 — 26 și 28 — 29 noiembrie, când sunt estimate temperaturi mai scăzute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține relativ ridicată de-a lungul intervalului de referință.

Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor apărea precipitații mixte.

În Transilvania, în intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 3 — 7 grade și minime de—3 până la plus două grade, mediat pe regiune. Vor fi, însă, și zile cu o vreme rece, mai ales la sfârșitul primei săptămâni (zilele de 28 și 29 noiembrie). Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință. Vor fi ploi, dar temporar și lapoviță sau ninsoare, în special în zonele perimontane.

În Maramureș, în cea mai mare parte a intervalului, se vor înregistra valori termice în jurul celor obișnuite în ultima decadă de noiembrie și la începutul lunii decembrie, dar vor fi și zile cu vreme mai rece decât în mod normal. Astfel, în medie, vor fi maxime de 4 — 7 grade și minime cuprinse între minus două și zero grade Celsius. Temperaturi mai scăzute vor fi posibile la sfârșitul primei săptămâni. Precipitațiile vor apărea cu o probabilitate mare pe parcursul întregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de așteptat și precipitații mixte.

În Moldova, mediile valorilor de temperatură se vor apropia de normalul pentru ultima decadă de noiembrie și începutul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4 — 7 grade și minime de la minus două la plus trei grade. Față de aceste valori mediate pe regiune sunt de așteptat temperaturi mai ridicate în sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece în partea sa nordică. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză când local, mai ales în sud, se pot cumula cantități de apă mai mari. În nord și în dealurile subcarpatice, temporar vor fi și lapovițe sau ninsori, iar în restul regiuni vor predomina ploile.

În Dobrogea, chiar dacă valorile de temperatură vor scădea semnificativ față de intervalul anterior, acestea se vor menține mai ridicate decât cele obișnuite în această perioadă din an, atât ziua când vor fi în medie 8 — 13 grade, dar cu precădere pe timpul nopților când se vor înregistra între 5 și 9 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general moderate cantitativ) va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză.

În Muntenia, valorile se vor menține în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice la sfârșit de noiembrie și începutul lunii decembrie, cu precădere la valorile nocturne. Astfel, se vor înregistra maxime de 7 — 11 grade și minime între un grad și 6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile în perioada 29-30 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Oltenia, în intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 6 — 9 grade și minime între zero și 4 grade, mediat pe regiune. Vor fi, însă, și nopți cu o vreme mai rece, cu temperaturi ușor negative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, mai ales pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când local se vor cumula cantități de apă mai însemnate.

La munte, regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an în care ne aflăm. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de zero până la două grade Celsius, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmând a se situa în general între—7 și—4 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor se va menține ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni. La peste 1.400 de metri altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi și lapovițe sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

Remedii alimentare pentru insomnie

Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de câteva ore și are cauze multiple: prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viață dezordonat, dependența de droguri.



Alimentația prezintă o importanță deosebită în profilaxia și tratamentul insomniei și este esențial să se descopere și evite alimentele care duc la aceasta, susțin nutriționiștii.

"Anumite tipuri de alimente ajută practic la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă. Alimente cum ar fi zarzavaturile, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale (ovăzul, orezul brun), ciupercile de toate felurile, fructele, semințele, busuiocul sunt surse bogate de carbohidrați complecși, care au un efect ușor sedativ deoarece cresc secreția de serotonină, neurotransmițătorul care induce somnul. Un pahar cu lapte degresat băut seara, înainte de culcare, este unul dintre cele mai vechi și eficiente remedii ale insomniei. Laptele conține triptofan care prin transformarea sa biochimică în serotonină induce somnul și previne trezirea precoce. Salata verde are o reputație foarte bună de luptător împotriva insomniei. Acest lucru se datorează unor substanțe cu structură similară opioidelor care sunt prezente în salată. Așadar, salata verde ar trebui să facă parte constant din cina zilnică alături de legume, alune și pește. Toate aceste alimente conțin vitamina B3 sau niacin, care este implicată în sinteza serotoninei și promovează un somn sănătos", a explicat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, amestecat cu zeamă de lămâie, sucul de salată poate fi o băutură delicioasă, care induce în mod efectiv somnul.

Nutriționistul a precizat că există și alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnie: cafeaua, ceaiul negru, esențele de cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces.

"Sensibilitatea la aceste stimulente variază de la o persoană la alta, astfel încât există persoane care ingerează o cantitate nesemnificativă de ciocolată sau de cafea chiar decofeinizată și care nu pot dormi. Alcoolul, spre exemplu, este o substanță care afectează calitatea și durata somnului; prin ingerarea acestuia se eliberează adrenalina, se blochează transportul triptofanului spre creier și scade astfel nivelul de serotonină", a arătat Lygia Alexandrescu.

Ea a spus că trebuie evitate mesele copioase, bogate în proteine, seara la ore târzii. "Carnea ușoară de pește sau brânza nesărată, lactatele fermentate, salata verde și pâinea integrală sunt variantele de ales pentru cină", a precizat Alexandrescu.

La polul opus se află șunca, mezelurile, cârnații, brânza veche, cartofii prăjiți, alimente care conțin fie mulți aditivi alimentari/sodiu, fie tiramina, substanță declanșatoare de agitație nervoasă și chiar durere de cap.

"Hipoglicemia nocturnă este un alt element care trebuie evitat, deoarece are influență în menținerea somnului. Atunci când există o scădere a nivelului glicemiei, în organism se eliberează substanțe gluco-reglatoare, care stimulează creierul, fapt ce se concretizează în vizite târzii la frigider. Eliminarea acestui fenomen se va face treptat, înlocuind carbohidrații rafinați cu cei complecși, care ajută la menținerea constantă a glicemiei, dar și a senzației de sațietate pe o perioadă cât mai lungă", a mai explicat nutriționistul.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu)

Facebook își ajută utilizatorii să-i uite mai ușor pe foștii parteneri

Facebook a început să testeze joi o serie de instrumente opționale ce permit utilizatorilor să limiteze interacțiunile pe rețeaua socială cu foștii lor parteneri.



Cu ajutorul noilor instrumente vor putea fi văzute mai puțin pe Facebook numele sau fotografia de profil a unui fost partener fără a-l scoate din lista de prieteni sau a-l bloca, precizează compania americană într-un mesaj postat pe blog-ul său oficial, citat de AFP.

Rețeaua de socializare propune de mult timp utilizatorilor săi să-și precizeze situația amoroasă, oferind, pe lângă celebrul "într-o relație complicată", opțiunea de a se declara "celibatar" sau "în relație" (în acest ultim caz cu o serie de alte variante, cum ar fi "logodit", "căsătorit", "în uniune civilă" și chiar "divorțat" sau "despărțit").

Noile instrumente sunt declanșate atunci când un utilizator modifică statutul situației amoroase pentru a semnala că o relație este încheiată. Facebook propune apoi o serie de opțiuni.

Utilizatorul poate alege să limiteze apariția în secțiunea Noutăți a profilului său a postărilor foștilor parteneri sau să continue să le urmărească activitatea la fel ca înainte. În același mod, poate decide, sau nu, să ascundă fostului partener propriile fotografii, clipuri și actualizări de stare. Și un al treilea instrument oferă posibilitatea de a edita, dacă este necesar, în bloc sau de la caz la caz, postări vechi, pentru a elimina astfel identificări pe fotografii ale cuplului.

"Începem să testăm aceste opțiuni în SUA pe dispozitive mobile și vom face schimbări și vom extinde disponibilitatea lor în funcție de ceea ce vor spune utilizatorii", a informat Facebook, care a precizat că toate aceste aplicații sunt opționale. Grupul a explicat că va face schimbările și va extinde implementarea lor în funcție de feedback-ul utilizatorilor.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu; editor: Mihaela Nicolaescu)

Vasile Dîncu: Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget

Salarizarea unitară va fi implementată odată cu următorul buget, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Vasile Dîncu, luni seară, într-o emisiune televizată.



Acesta a vorbit despre salarizarea unitară în contextul planurilor pe care le pregătește, din noua sa funcție de ministru, pentru următoarele șase luni.

"Salarizarea unitară va veni de la următorul buget. Nu cred că vom putea să facem acest lucru din acest buget, pentru că în mod normal lucrurile sunt hotărâte și vom începe de la orice hotărâre va fi valabilă de la anul. Dar să sperăm că vom reuși să reechilibrăm ceea ce înseamnă funcția publică și mai ales modul în care este retribuită funcția publică", a spus Dîncu. 

AGERPRES/(AS — autor: Elena Stanciu, editor: Florin Marin)

Fostul președinte CJ Argeș, un deputat și 38 de primari și viceprimari la data faptelor, trimiși în judecată

Procurorii DNA Pitești au dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) Argeș Constantin Nicolescu, a deputatului Mircea Gheorghe Drăghici și a 38 de inculpați care, la data faptelor, erau primari și viceprimari.

Infracțiunile săvârșite de inculpați au determinat producerea unui prejudiciu total de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de unități administrativ teritoriale prin încheierea unor contracte de consultanță, potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.



Constantin Nicolescu, în prezent aflat în penitenciar după o condamnare într-un alt dosar de corupție, este acuzat de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 acte materiale), și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care trei în formă continuată).

Deputatul PSD Mircea Drăghici este acuzat de procurorii anticorupție de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 acte materiale), și complicitate morală mijlocită (în forma complicității la instigare) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracțiuni, din care trei în formă continuată).

În același dosar au mai fost trimiși în judecată 38 de inculpați, care la data faptelor erau primari și viceprimari de comune, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dintre aceștia, Lucian Cioran (primar Mozăceni), Dumitru Voicu (primar Micești), Sever Tobă (viceprimar Dragoslavele), Mihai Gheorghe Tarbă (primar Dragoslavele), Dumitru Secăreanu (primar Dâmbovicioara), Florea Ene (primar Moșoaia), Ion Marin (primar Stoenești), Ion Luca (viceprimar Stoenești), Elisaveta Tudose (primar Coșești), Marian Ibric (primar Leordeni), Ion Popa (primar Stâlpeni), Ion Ștefan (primar Budeasa), Gheorghe Matei (primar Mihăești), Gheorghe Pătrașcu (primar Lunca Corbului), Ion Bădulescu (primar Morărești), Constantin Iatagan (primar Șuici), Alexandru Cristescu (primar Mălureni), Nicolae Andrei (viceprimar Mălureni), Florian Rizea (primar Țițești), Sevastian Pupăză Roșu (primar Stolnici), Daniel Dincuță (primar Corbeni) și Gheorghe Cernătescu (primar Cuca) au fost trimii în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (câte două acte materiale).

Pentru aceeași infracțiune, dar câte un act material, au fost trimiși în judecată Mihai Ungurenuș (primar Corbi), Nicolae Langer (primar Sălătrucu), Niculae Șerban (primar Mărăcineni), Ionel Dragoș Vișan (primar Cotmeana), Niculaie Dochinoiu (primar Vedea), Gheorghe Țucă (primar Cocu), Marcel Ciobanu (primar Uda), Vasile Bebe Ivan (primar Băbana), Corneliu Berevoianu (primar Nucșoara), Emil Simion (primar Brăduleț), Nicolae Cornel pepenel (Bughea de Sus), Aurel Bălășoiu (primar Rociu), Damian Poștoacă (primar Mioarele), Radu Nicolae (primar Negrași), Nicolae Smădu (primar Domnești) și Vasile Nică (primar Valea Danului).

De asemenea, Iulian Cioflanu, director executiv al Agenției de Implementare a Proiectelor Argeș, este deferit justiției pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au trimis în judecată și două reprezentante ale SC European Project Consulting SRL din București. Este vorba despre Onela Carmen Oană, acuzată de săvârșirea a 13 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una săvârșită în formă continuată, și Aida Petronela Catană, acuzată de săvârșirea a 26 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care 14 săvârșite în formă continuată.

Potrivit DNA, faptele au fost săvârșite în legătură cu încheierea unor contracte de consultanță între administrațiile locale și o firmă la care ar fi avut interese deputatul Mircea Drăghici.

"În contextul în care, la nivel național, regional, județean s-au elaborat Planul Național de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operațional Multianual al județului Argeș și era necesar ca și autoritățile locale să își planifice și să își stabilească obiectivele de dezvoltare a comunității locale pentru perioada 2007-2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înțelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat și pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanță și elaborare strategii de dezvoltare locală de autoritățile publice locale cu o anumită entitate — SC European Project Consulting SRL București — în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obținerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă și pentru acesta din urmă, cu consecința producerii unui prejudiciu în bugetul unităților administrativ teritoriale", se arată în comunicat.

Acest lucru a fost posibil, consideră procurorii, prin îndeplinirea necorespunzătoare de către Nicolescu a atribuțiilor de serviciu derivate din funcția de președinte al CJ Argeș sau prin determinarea inculpaților, primari ai unor comune, să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu cu privire la alocarea fondurilor și la achizițiile de servicii realizate de autoritatea publică locală.

"Din actele de urmărire penală (...) rezultă că marea majoritate a contractelor de prestări servicii au fost încheiate în condițiile în care comunitățile respective, în multe cazuri, nu au obținut niciun folos, contractele în cauză nefiind valorificate în vreun mod, iar în alte cazuri beneficiile au fost modice, nefiind pe măsura valorii contractelor și nejustificând sumele de bani plătite efectiv din bani publici către SC European Project Consulting SRL București (...). De asemenea, a mai rezultat faptul că acele contracte s-au încheiat și derulat cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la promovarea concurenței între operatorii economici, garantarea tratamentului egal și nediscriminatoriu operatorilor economici, asigurarea transparenței și integrității procesului de achiziție publică, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice, precum și a reglementărilor legale în materia achizițiilor publice, cu consecința prejudicierii bugetului localităților respective, în condițiile în care, prin strategiile de dezvoltare locală/studiile de fezabilitate privind dezvoltarea locală, nu au fost identificate nevoile reale ale comunității și nu au constituit un instrument concret de lucru în activitatea administrației publice locale", se mai menționează în comunicat.

În plus, obiectul contractelor de consultanță constând în identificarea de linii de finanțare pentru care beneficiarul era eligibil, în legătură cu construirea căminelor culturale, nu a fost executat, așadar nu au fost realizate activități concrete care să sprijine dezvoltarea comunității locale.

Procurorii au mai reținut și faptul că, în contextul încheierii și derulării în condiții frauduloase a contractelor de prestări servicii de către SC European Project Consulting SRL București cu instituții și autorități publice din județul Argeș, Mircea Drăghici a înființat SC European Project Consulting Management SRL Pitești, astfel încât să fie obținute foloase materiale "în mod facil și necuvenit", între cele două societăți fiind încheiat în acest scop un contract având ca obiect furnizarea consultanței.

"În perioada 01.10.2007—31.12.2008, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe a deținut și funcția de director al acestei firme care era administrată de o rudă a acestuia. De asemenea, în perioada 06.10.2008 — 20.10.2010, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe a avut calitatea de asociat unic al SC European Project Consulting Management SRL Pitești, în condițiile în care, în perioada de referință, începând cu luna decembrie 2008 a deținut funcția de deputat", se precizează în comunicatul DNA.

Obținerea necuvenită a unor foloase materiale de către cele două firme și de către asociații lor ar fi fost facilitată de îndeplinirea în mod defectuos a actelor de serviciu de către conducătorii instituțiilor și autorităților publice implicate, consecința fiind producerea de pagube materiale acestor entități.

Ancheta a mai relevat faptul că în subordinea CJ Argeș s-a înființat și a funcționat Agenția de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a județului Argeș, care avea și atribuții referitoare la elaborarea studiilor și proiectelor pentru realizarea programelor și prognozelor de dezvoltare economico-socială a județului și unităților administrativ-teritoriale, precum și la identificarea și promovarea nevoilor de finanțare pentru localitățile din mediul rural, în vederea dezvoltării infrastructurii, conservării mediului și promovării unei agriculturi moderne. Cu toate acestea, respectiva agenție a încheiat un contract de prestări servicii cu SC European Project Consulting SRL București, efectuându-se "în mod inutil și nejustificat angajarea unor cheltuieli bugetare, în sumă de 39.865 lei, ce reprezintă o pagubă materială creată instituției publice, dar și un folos necuvenit obținut de către firma respectivă".

Din analizele efectuate în dosar reiese că infracțiunile săvârșite de inculpați au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 944.110,92 de lei reprezentând paguba adusă celor 35 unități administrativ teritoriale comunale, CJ Argeș și Agenției de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a județului Argeș. Suma respectivă reprezintă, totodată, și un folos material obținut în mod necuvenit de SC European Project Consulting SRL București.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Cernătescu Gheorghe, Nică Vasile, Voicu Dumitru, Tarbă Sever, Tarbă Mihai Gheorghe, Secăreanu Dumitru, Ene Florea, Marin Ion, Tudose Elisaveta, Ungurenuș Mihai, Ibric Marian, Popa Ion, Ștefan Ion, Matei Gheorghe, Pătrașcu Gheorghe, Bădulescu Ion, Langer Nicolae, Iatagan Constantin, Cristescu Alexandru — Adrian, Șerban Niculae, Vișan Ionel Dragoș, Rizea Florian, Pupăză Roșu Sevastian, Dincuță Daniel, Cioran Lucian, Dochinoiu Niculaie, Țucă Gheorghe, Ciobanu Marcel, Ivan Vasile Bebe, Berevoianu Corneliu, Simion Emil,Pepenel Nicolae — Cornel, Bălășoiu Aurel, Poștoacă Damian Ion, Nicolae Radu, Cioflan Iulian și Smădu Nicolae.

În cazul lui Constantin Nicolescu se adaugă și acuzația că a încercat, în cursul anului 2009, să influențeze numirea unui magistrat într-o funcție de conducere.

"În cursul lunii iunie 2009, în contextul derulării procedurilor de desfășurare a unui concurs de ocupare a unor funcții de conducere la nivelul instanțelor, inculpatul Nicolescu Constantin (...) și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcțiile publice și politice deținute, în scopul de a ajuta un magistrat să ocupe o funcție de conducere într-o instanță, pe alte criterii decât cele ale competenței profesionale. În cele din urmă, candidatul susținut de inculpat nu a obținut nota necesară pentru ocuparea funcției respective", se precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Florin Marin)

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral - Ruxandra Avram (BNR)

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral și o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăți de bază, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Ruxandra Avram, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naționale a României.


'Vreau să aduc în atenție o nemulțumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piața produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, și nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puțin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puțin la cardul de debit — înțelegând disponibilitățile mele, să îmi cereți comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredințez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate și considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăți de bază vă va obliga, practic, să vă aliniați cel puțin 10 produse în care concurența va fi foarte dură', le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar.

Potrivit acesteia, contul de plăți de bază este creat 'în contextul marelui deziderat de incluziune financiară la nivel european'.

'Este creat în scopul creșterii competitivității și creării posibilității tuturor prestatorilor de servicii de a-și oferi serviciile de oriunde și va trebui, peste noapte, să deveniți și competitivi inclusiv în ceea ce înseamnă comisioane și costuri aplicate consumatorilor', a precizat reprezentantul BNR.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu)

Volkswagen ar fi falsificat și în Europa rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel (BBC)

automobile, auto, volkswagen, testelor antipoluare, falsificarea testelor, vw testelor, anti-poluare, falsificarea testelor antipoluare, Constructorul auto german Volkswagen a instalat dispozitive de inselare a testelor anti-poluare
Un test de laborator efectuat la solicitarea emisiunii BBC Panorama arată că vehiculele Volkswagen dotate cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel pot manipula și nivelul emisiilor la testele oficiale din Europa, nu numai în SUA, transmite BBC.

Testele efectuate de acel laborator reprezintă prima filmare a modului în care acționează softul, a declarat compania, pentru BBC. 

Reprezentanții VW au recunoscut în septembrie că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor și au anunțat că 11 milioane de vehicule diesel cu motoare de patru cilindri vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. 

Dar nu se știe sigur dacă producătorul german a falsificat datele la testele oficiale privind emisiile vehiculelor în Europa. Rezultatele testului de laborator efectuat la solicitarea emisiunii BBC Panorama sugerează că VW a manipulat și nivelul emisiilor la testele oficiale din Europa, nu doar din SUA. 

Dezvăluirea ar avea implicații uriașe asupra grupului german, care a anunțat că încă nu a stabilit dacă acel soft încalcă legislația în Europa. VW a recunoscut că 8,5 milioane de vehicule diesel vândute în Europa au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. 

Computerul mașinii funcționează astfel încât reduce nivelul emisiilor de oxid de azot din țeava de eșapament, în timpul testelor. Softul a fost utilizat mulți ani pentru a permite VW să treacă testele mai stricte privind emisiile din SUA și este posibil să fi fost utilizat și în Europa. 

Un model diesel VW Passat Blue Motion a fost testat de BBC Panorama la un laborator de testare acreditat, din Cehia. Testul a fost efectuat în prezența unui fost inspector auto guvernamental, Ted Foreman. Laboratorul a confirmat că modelul Passat era echipat cu softul care falsifică rezultatele testelor antipoluare. A fost efectuat testul pentru standardul Euro 5, același pe care acest model a trebuit să-l treacă înainte de a fi scos la vânzare. Și modelul diesel VW Passat Blue Motion a trecut testul, emițând emisii de oxid de azot de 167 mg/km, în timp ce limita Euro 5 este de 180 mg/km. 

Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a informat vineri că anul viitor va cheltui 12 miliarde de euro pentru construcția de uzine și dezvoltarea de tehnologii. Comparativ, în 2015, Volkswagen promitea că va investi, în medie, 17,1 miliarde de euro în fiecare an până în 2019. 

Este pentru prima dată după criza financiară din 2009 când Volkswagen reduce cheltuielile de capital. Chiar și așa, investițiile de capital preconizate de Volkswagen pentru 2016 sunt mai mari decât media de 8,6 miliarde de euro pe an înregistrată în perioada 2010 — 2012. 

Costurile totale cu care se confruntă VW din cauza scandalului emisiilor sunt estimate undeva între 30 și 65 de miliarde de euro, iar analiștii avertizează că grupul ar putea fi nevoit să vândă unele operațiuni. 

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. 

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)