sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Lista indrumătorilor scriitorilor prolifici din puşcării - Ministerului Justiţiei

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiţiei, cel mai prolific coordonator de literatură ştiinţifică de penitenciar este decanul Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea Hyperion, Ion Marin.


În ultimii 2 ani, acesta a semnat 21 de recomandări, inclusiv pentru Sorin Roşca Stănescu sau Dan Diaconescu.
În top urmează rectorul Universitatii de Educaţie Fizică şi Sport, Viorel Cojocaru. Cu îndrumarea sa şi-au descoperit vocaţia ştiinţifică şi şi-au scurtat substanţial pedepsele MM Stoica, familia Becali, Gică Popescu şi chiar Cristian Borcea.

Cea mai mare surpriză de pe lista ministerului este însă fostul procuror militar Dan Voinea, părintele dosarelor Revoluţiei şi Mineriadei. Acesta a girat 4 lucrări scrise de Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie şi grup infracţional organizat.

Eu îl cunosc pe el de când era militar. A lucrat după Revoluţie la cabinetul procurorului general şi avocatul lui a venit să-i fac o caracterizare. A avut teme diferite - despre terorism, siguranţa naţională, el avea cultura acestor lucruri ca militar. Am acceptat să-i dau caracterizarea şi chiar l-am lăudat că a avut astfel de preocupări în penitenciar, a declarat Dan Voinea pentru Ştirile TVR.

Dan Voiculescu are o compatibilitate ştiinţifică de invidiat cu decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale de la ASE, Dumitru Miron. Acesta l-a ghidat în 8 din cele 10 cărţi scrise în mai puţin de 2 ani.


Alţi condamnaţi sunt însă şi mai rapizi. Gigi Neţoiu, de exemplu, a scris o monografie despre economia agricolă a Olteniei în mai puţin de 2 săptămâni. Viteza nu a pus-o însă pe gânduri pe profesoara care i-a coordonat 4 scrieri ştiinţifice.

Eu am văzut materialul pe parcursul mai multor luni. A lucrat la material, mie mi-a arătat mai multe manuscrise, în mai multe rânduri. I-am recomandat mai multe materiale, s-a discutat asupra structurii lucrării, a declarat Anica Iancu, conferenţiar.

Mentoratul ştiinţific pentru condamnaţi a tentat şi înalte feţe bisericeşti.
Autorul Gigi Becali a beneficiat în penitenciar de îndrumarea a 2 ierarhi: Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, şi Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
Largheţea cu care mulţi profesori girează lucrările condamnaţilor a ajuns în atenţia ministrului Justiţiei.

În ultimii ani, fenomenul literaturii ştiinţifice în penitenciare a explodat pur şi simplu. Dacă între 2007 şi 2010 producţia era de o carte pe an, în 2015 s-au publicat 331 de lucrări.

Fiecare titlu scurtează pedeapsa autorului cu 30 de zile.

Scriitorii din închisori nu sunt singuri! În spatele lor sunt rectori, înalte feţe bisericeşti, profesori cu reputaţie şi persoane publice cunoscute! Aceştia au girat în ultimii ani lucrări ştiinţifice scrise în penitenciar de sute de condamnaţi pentru corupţie, trafic de droguri şi chiar omor calificat. 
Lista coordonatorilor a fost dată publicităţii de Ministerul Justiţiei, îngrijorat de amploarea pe care a luat-o fenomenul. În ultimii 5 ani, numărul cărţilor scrise în puşcăriile României a crescut de cel puţin... 100 de ori! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu